Inschrijven KvK: hoe werkt dit?

Heb je besloten om een nieuwe onderneming te starten? Als je net begint met het opzetten van jouw start-up en af en toe iets bijverdiend, is het lastig om te bepalen wanneer je je nu moet inschrijven bij de KVK, ook wel de Kamer van Koophandel.

De Kamer van Koophandel helpt de belangen van alle ondernemingen te behartigen binnen Nederland. Zo helpt de KvK ondernemers te starten met hun onderneming, stimuleren zij innovatie en adviseert de overheid als het gaat om ondernemerschap binnen Nederland. Ook is de KvK verantwoordelijk voor het beheren van het Handelsregister. In deze Handelsregister staan alle rechtspersonen en ondernemingen binnen Nederland genoteerd.

In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van inschrijven bij de Kamer van Koophandel en hoe je je kan inschrijven.

Voordelen inschrijven Handelsregister KvK

Als je begint met jouw nieuwe onderneming, kan je jouw start-up inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij de belastingdienst. Het grote voordeel van je registreren bij de Kamer van Koophandel is dat je direct bij de belastingdienst wordt aangemeld. Benieuwd naar de voordelen van je onderneming registreren in het Handelsregister van de KVK? Je leest ze hieronder:

Officiële registratie

Het grote voordeel als je zaken gaat doen met andere ondernemers: je staat officieel geregistreerd. Andere ondernemers, maar ook leveranciers en klanten kunnen jou nu vinden in het Handelsregister. Zij zien dat het gaat om een ‘echt’ bedrijf!

KvK-nummer

Als je jouw onderneming inschrijft in het Handelsregister van de KvK, ontvang je direct een zogenoemd KvK-nummer. Dit nummer heb je bijvoorbeeld nodig bij leveranciers. Sommige leveranciers stellen het hebben van een KvK-nummer als vereisten.

Terugvorderen BTW

Heb je meer investeringen dan opbrengsten? Je kan in dit geval BTW ontvangen van de belastingdienst. Ben je ZZP’er? Dan mag je de aanloopkosten – de kosten die je gemaakt hebt voordat je officieel ondernemer bent geworden – ook terugvorderen bij de Belastingdienst.

Gratis deelnemen aan seminars

Als je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, heb je als grote voordeel dat je kunt deelnemen aan verschillende seminars aangeboden door de KvK. Deze seminars kan je gratis kijken of tegen een lage vergoeding. Ideaal als jij als ondernemer nog wat kennis bij wilt spijkeren of op de hoogte wilt zijn van de laatste ontwikkelingen binnen ondernemerschap!

Nadelen inschrijven Handelsregister KvK

Het inschrijven van jouw onderneming in het Handelsregister, neemt ook nadelen met zich mee. Welke nadelen dit zijn, lees je hieronder:

BTW-aangifte verplicht

Heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Je bent als ondernemer vanaf nu verplicht om je financiële administratie op orde te hebben en BTW-aangifte te doen bij de belastingdienst.

Spam

Een grote irritatie van vele ondernemers die ingeschreven staan: als je eenmaal ingeschreven staat, vinden andere bedrijven jouw onderneming gemakkelijk online. Veel bedrijven gebruiken de info uit het Handelsregister voor marketingdoeleinden. Je zult dus vanaf dit moment veel belletjes en post kunnen krijgen met verschillende aanbiedingen.

Stappen inschrijven Handelsregister

Relatiebeheer

De meeste ondernemers die net begonnen zijn, kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. ALs je een eenmanszaak begint, kan je jouw onderneming gemakkelijk registreren bij de Kamer van Koophandel. Je kan een groot deel al online invullen op de website van de Kamer van Koophandel. Vaak moet je om je inschrijving definitief te maken, fysiek langsgaan om bijvoorbeeld je legitimatie te laten checken.

Kies je een ingewikkeldere rechtsvorm voor jouw onderneming, zoals een stichting of een BV? De notaris zorgt er in dit geval voor dat jouw onderneming succesvol wordt ingeschreven in het Handelsregister.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *