Webshop maken via WordPress: do or don’t?

WordPress wordt ook wel een content management systeem genoemd. Met deze handige en kosteloze CMS-tool bouw je eenvoudig een eigen website of blog. Volgens het team achter WordPress duurt een website online zetten zo ongeveer 5 minuten. Toch is het een ander verhaal als je een webshop wilt maken via WordPress. Het wordt in dit geval al een stukje lastiger.

Lees in dit artikel meer over het opzetten van een webshop via WordPress, wat je nodig hebt om een goede webshop te bouwen en wat de voor- en nadelen zijn van WordPress als tool voor een webshop.

Webshop opzetten via WordPress

Ben je van plan om een webshop te maken? Tegenwoordig zie je steeds meer mensen of bedrijven een webshop starten. Het grootste deel van de webshops is in fashion of non-food sector. Met een eigen webshop kun je op een vrij eenvoudige manier aan extra inkomsten komen. Je kunt via WordPress in een aantal stappen een webshop beginnen. Wij raden je aan dit niet te doen zonder een goed doordacht plan.

Jouw doordachte plan voor je webshop wordt ook wel een ondernemingsplan genoemd. Je bent niet verplicht om een ondernemingsplan te schrijven, toch adviseren we je om dit wel te doen. De juiste voorbereidingen geven meer garantie op succes. Zet bijvoorbeeld een marktonderzoek uit en schrijf een bijbehorend marketingplan. Aan wie ga je producten verkopen? Hoe ga je jouw doelgroep bereiken? Dit zijn voorbeelden van vragen waar je voorafgaand over na kunt denken.

Wat heeft een goede webshop nodig?

Eenmaal nagedacht over de belangrijkste zaken van een onderneming zoals de financiën en je marketingstrategie? Dan is het nu tijd om te beginnen met je webshop bouwen. Wat heb je hiervoor nodig? Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

WordPress

Download WordPress op jouw laptop of computer. Het is ook mogelijk WordPress gewoon via je internetbrowser te gebruiken. Deze tool is gratis in gebruik en zal dit ook altijd blijven. Het enige waarvoor je moet betalen is, zijn de kosten van de domeinnaam en de hosting wanneer je je website online wilt zetten.

Plug-in voor e-commerce

WordPress is van origine bedoeld voor het maken en delen van blogs. Wil je via WordPress een webshop bouwen? Dan is het nodig om een e-commerce plug-in te hebben. De bekendste plug-ins zijn Shopp, Jigoshop, Woocommerce en WP e-commerce.

Betaalopties

En dan het belangrijkste onderdeel van jouw webshop: de betaling. In Nederland lopen de meeste betalingen via de betaalmethode iDeal. Om deze betaalmethode te integreren op je eigen webshop moet je via je bank een abonnement afsluiten. Wanneer het aantal bestellingen via je webshop toeneemt, kun je er ook voor kiezen om je betalingsverkeer via Mollie te laten lopen.

Nadelen WordPress als tool voor je webshop

Als jouw webshop niet al te veel plug-ins nodig heeft, kan je ervoor kiezen je webshop in WordPress te maken. Toch zijn er aantal nadelen aan een webshop bouwen in WordPress. Het is handig om te weten welke nadelen dit zijn, voordat je begint met het uitwerken van jouw webshop. Je leest de belangrijkste nadelen hieronder.

Grenzen aan e-commerce

Zoals eerder in dit artikel genoemd, is WordPress vooral geschikt voor blogs. Je hebt wel de optie verschillende e-commerce plug-ins te integreren, maar helaas zijn de opties hiervoor niet oneindig. Ben je van plan een groot aantal producten te verkopen? Dan is WordPress niet de juiste tool hiervoor.

Niet volledig kosteloos

WordPress downloaden en gebruiken is gratis. De mogelijkheden die je hebt om een webshop te bouwen, zijn voldoende als je aanbod aan producten niet al te groot is. Als je wilt gaan uitbreiden, kunnen de kosten voor nieuwe plug-ins aardig oplopen. Zo is de gratis WordPress software ineens niet meer zo kosteloos als dat het lijkt.

Geen hulp bij problemen

Heeft jouw webshop problemen en kom je er zelf niet uit om deze problemen op te lossen? Je bent bij WordPress afhankelijk van de technische kennis van andere gebruikers van WordPress. Deze hulp kan je krijgen door blogs of artikelen te lezen. Een echte helpdesk is er niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *