Slim jouw concurrentie voor zijn met deze e-commerce trends

De markt voor webshops groeit en groeit. Steeds meer consumenten ervaren het gemak van online winkelen, zeker sinds de Covid-19-crisis. Zo hoef je met online winkelen bijvoorbeeld niet meer je deur uit om op zoek te gaan naar producten. Ook de bezorging van een besteld product gaat vaak snel. Dit zijn de grootste redenen voor de grote verschuiving van offline naar online winkelen. Bijna geen enkele fysieke onderneming redt het meer zonder een webshop te hebben.

In dit artikel lees je over recente ontwikkelingen in de e-commerce markt. Doe hier je voordeel mee en wees jouw concurrenten voor!

Toename aantal webwinkels

Ruim drie kwart van de Nederlanders die een leeftijd hebben van 12 jaar of ouder deed in 2021 een aankoop online. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Niet alleen het aantal shoppers online groeit, ook het aantal webwinkels neemt toe. Het CBS voorspelt in het derde kwartaal van 2022 een toename van 910 online webshops, in vergelijking met vorig jaar. In totaal betekent dit dat er in Nederland bijna 81 duizend webshops actief zijn. Vooral de webshops in fashion en non-food artikelen zijn populair.

Trends binnen de e-commerce markt

Online winkelen is dus populair. Bedrijven die besluiten niet mee te doen of te laat zijn ingestapt bij de online trend van een webshop openen, zie je failliet gaan. Dit was de situatie bij bedrijven als de V&D, Perry Sport en Invito. Een webshop realiseren naast je fysieke winkel is dus vrijwel noodzakelijk. Lees hieronder de vier belangrijkste trends in de e-commerce.

Trend 1: Customer experience

De noodzaak van online winkelen neemt niet alleen toe voor de gebruikers van de webshops. Ook bedrijven moeten eraan geloven om een webshop te beginnen. Als ondernemer is het belangrijk dat jij je onderscheidt van de rest. Hoe je dit doet? Door goed te kijken naar de vraag van de klant. Wat wil je klant en hoe kun je hier het beste op inspelen?

Eén van de belangrijkste trends in de e-commerce is het shopgemak en de positieve klantervaring. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zoekfunctie optimaal werkt en er filters aanwezig zijn, dat er een live chat aanwezig is, content gepersonaliseerd is en dat er verschillende opties zijn om te betalen. Voorbeelden van deze betaalmogelijkheden zijn iDEAL, creditcard, acceptgiro en een cadeaukaart.

Trend 2: Optimalisatie van smartphone versie

Misschien heb je wel eens gehoord van de term: mobile first. Dit betekent dat bezoekers via smartphone het uitgangspunt zijn voor het ontwerp van de website. Hierna komt pas de desktop versie van de webshop. Omdat steeds meer bezoekers via hun smartphone jouw website bezoeken, is het belangrijk dat je nadenkt over de beperkingen qua schermgrootte op een smartphone, de aandacht spanne en de bandbreedte.

Trend 3: Snelle levering is key

Uit onderzoek is gebleken dat vooral gemak mensen motiveert om online hun aankopen te doen. Je hoeft niet naar buiten om de juiste producten te vinden, webshops zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk én je hoeft niet meer te sjouwen. Om de aankoopdrempel te verlagen, zie je vaak bij webshops ‘vandaag besteld, morgen in huis’ staan. Zorg ervoor dat je met jouw webshop garantie geeft op snelle levering.

Trend 4: Kracht van omni-channel

Beschik je over zowel een fysieke winkel als een webshop? Dan is het belangrijk dat beide op elkaar zijn afgestemd. Staat je klant bijvoorbeeld bij jou in de winkel, maar is een product niet op voorraad aanwezig? Dan is een optie als online bestellen en thuis afleveren of in de winkel laten bezorgen essentieel. Met deze optie vergroot je het klantgemak en maak je de kans op een vervolgaankoop het grootst.

Ben je van plan om een webshop te beginnen? Lees meer over de voor- en nadelen van een webshop beginnen via WordPress in dit artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *