Welke manieren van voorraadbeheer software zijn er?

Wil je graag op elk moment en overal inzicht kunnen krijgen in jouw voorraad en goederenstroom in het algemeen? Dan is het aan te raden om je verder te verdiepen in voorraadbeheer software. Met deze software werk je namelijk vele malen effectiever en efficiënter naar een gestructureerd beheer van jouw goederenstroom.

Tegenwoordig zie je veel verschillende software om je goederenstroom bij te kunnen houden. Wat is voorraadbeheer? Welke voorraadbeheer software opties zijn er? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Wat is voorraadbeheer?

Met voorraadbeheer wordt alles bedoeld wat samenhangt met het beren van de goederenstroom binnen een onderneming. Een systeem om je voorraad in bij te houden, vertelt hoeveel voorraad er aanwezig is en op welke plaats in het magazijn je de voorraad kunt vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om te berekenen hoeveel de verwachte vraag naar een bepaald product binnen een bepaalde tijd zal zijn. Alle gegevens die je opslaat omtrent je voorraad, worden veilig online in een cloud opgeslagen.

Gegevens veilig opslaan in een online cloud, kent enkele voordelen. Zo kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week je opgeslagen bestanden zien. Wel is het belangrijk dat je op dat moment toegang hebt tot het account waarmee je inlogt op de cloud. Je kunt bij het inloggen zelfs gebruik maken van een tweestapsverificatie. Zo maak je hacken moeilijker. Ook de lage kosten, goede beveiliging van de opgeslagen bestanden en de optie om bestanden te delen met partijen – ook buiten jouw eigen organisatie – zijn grote voordelen van werken in de cloud.

Welke verschillende soorten software zijn er?

Software om je voorraad mee bij te houden, is er in twee verschillende typen: de open source software en de SaaS, ook wel Software as a Service genoemd. Lees hieronder meer over deze verschillende soorten vooraadbeheer software:

Open source software

De open source software is volledig kosteloos. In principe kun je deze software eenvoudig online downloaden. Ook is het mogelijk om bij te dragen aan de broncode. Dit wil zeggen dat je verbeteringen of functies kunt toevoegen. Vooral wanneer je geen groot budget hebt, is open source software een goede optie.

Het grote nadeel van een open source software is dat het niet altijd up-to-date is. Updates vinden meestal jaarlijks plaats.

SaaS

SaaS wordt ook wel een software onder licentie genoemd. Over het algemeen is deze optie voor voorraadbeheer software beschikbaar tegen betaling. Wel zie je bij sommige programma’s een gratis proefperiode. Service en support zijn vaak compleet uitbesteed aan de leverancier. Een groot voordeel van deze software is de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Ook hier wordt er gebruik gemaakt van een cloud voor de opslag van jouw gegevens.

Software as a Service (SaaS) is vooral een goede optie als je niet veel kennis hebt over programmeren. Ook als je hier geen tijd voor hebt of geen tijd aan wilt besteden, is SaaS de beste optie voor jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *