De termen zzp’er, freelancer en eenmanszaak worden vaak door elkaar gebruikt. Maar zijn deze termen ook daadwerkelijk hetzelfde? Of zit er een verschil tussen deze begrippen? Voor alle drie de termen geldt: je bent overal een zelfstandige ondernemer. Toch zit er een verschil in de organisatiestructuur en de fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren.
Lees in dit artikel meer over de verschillen tussen een eenmanszaak, zzp’er en freelancer. Ook de overeenkomsten tussen deze termen lichten we je toe.
Wat zijn de overeenkomsten tussen zzp’er, freelancer en een eenmanszaak?
Voor alle drie de termen geldt dat ze worden gebruikt om kleine ondernemingen te omschrijven. Deze kleine ondernemingen staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De inschrijving gaat overal op dezelfde manier. Het maakt hiervoor niet uit of je nu een zzp’er of freelancer bent, of juist een eenmanszaak begint.
Ook geldt voor alle drie de kleine ondernemingen dat de eigenaar zowel privé als zakelijk 100% aansprakelijk is. Gaat je onderneming failliet? Dan heeft dit ook gevolgen voor jou: je merkt hier privé de gevolgen van.
Wat zijn de verschillen tussen een zzp’er, freelancer of eenmanszaak?
In Nederland wordt er van verschillende rechtsvormen gebruik gemaakt. Voor welke rechtsvorm je kiest, hangt af van jouw voorkeuren. De verschillen vallen in de praktijk niet direct op. Toch zijn ze er daadwerkelijk. Op papier worden de verschillen duidelijker, dan je in de praktijk ziet. Deze verschillen vind je in de tabel hieronder.
Het grootste verschil tussen een zzp’er en het hebben van eenmanszaak is de officiële rechtsvorm die je onderneming heeft en de hoeveelheid personeel dat werkzaam is. Ook als het gaat om fiscale voordelen, zijn er duidelijke verschillen.
De zzp’er versus eenmanszaak
Een Zelfstandige Zonder Personeel staat afgekort ook wel bekend als zzp’er. Voor de wet bestaat er officieel geen zzp’er als begrip. In de praktijk zie je dat ondernemers die zzp’er zijn, zich vaak laten inhuren door andere ondernemingen. Hier wordt kennis gedeeld op het gebied van hun eigen specialisme. Het is als zzp’er onmogelijk om personeel aan te nemen. Wil je wel personeel aannemen? Dat kan als je onderneming een eenmanszaak is als rechtsvorm.
Het voordeel is dat je als zzp’er geen eigen bedrijfsruimte nodig hebt. De meeste werkzaamheden worden namelijk verricht op de plek van de opdrachtgever. Waar een partij meestal iemand in loondienst aanneemt om het werk op te pakken, word je nu als een zelfstandige ingehuurd om het werk uit te voeren.
Freelancer versus zzp’er
Een freelancer en zzp’er hebben veel overeenkomsten. Als freelancer kun je namelijk ook werken bij diverse opdrachtgevers, zonder in loondienst te zijn. Toch is er een duidelijk verschil tussen freelancer en zzp’er. Het verschil is vooral fiscaal goed te merken. Als freelancer haal je inkomsten uit ‘overige werkzaamheden’. Waar een zzp’er bij de Belastingdienst wel in aanmerking komt voor de zelfstandigen- en startersaftrek, kom je dat als freelancer niet.