e-HRM: Wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Werknemers krijgen anno nu steeds meer vrijheid en verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot thuiswerken, maar ook het steeds platter worden van organisatiestructuren. Als je vroeger verlof aan wilde vragen, moest je fysiek langs bij de HR manager en op deze manier toestemming krijgen. Dit is allang niet meer overal zo. Veel bedrijven maken gebruik van technologische ondersteuning op het gebied van HRM. Dit wordt ook wel e-HRM genoemd.

Lees in deze blog wat e-HRM precies inhoudt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Het huidige HRM

De afdeling Human Resource Management – ook wel HRM – is sterk veranderd: van de afdeling Personeelszaken naar een volwaardig lid aan de directietafel. Eén van de grootste oorzaken hiervan is de toenemende mobiliteit. Waar de focus van HR vroeger vooral lag op operatie en ondersteuning, is het tegenwoordig vooral het managen van het menselijk kapitaal.

Vandaag de dag is het voor de HRM afdeling belangrijk om technologie voor je te laten werken. Zo zijn er handige tools beschikbaar voor bijvoorbeeld de werving en selectie van nieuw personeel, het inwerkproces en personeelsplanning.

Wat is e-HRM?

e-HRM verwijst naar de elektronische variant van Human Resource Management, volledig aansluitend op het huidige HRM. Begrippen als cloud, online en webbased worden gecombineerd met HRM. Zonder dat er een HR manager mee moet kijken, kunnen gegevens van een medewerker worden ingezien en aangepast. Door deze switch naar digitaal, zullen veel administratiewerkzaamheden vervallen. Het werk wordt namelijk gedaan door de medewerkers zelf.

Wat zijn de voordelen van e-HRM?

Werken in de cloud

Online je personeelszaken regelen, brengt veel voordelen met zich mee. Een belangrijke hiervan is: het werken in de cloud. Steeds meer bedrijven stappen over op (deels) thuiswerken. Door het werken in de cloud kunnen, ongeacht de locatie van je medewerker of het tijdstip, gegevens makkelijk worden aangepast.

Minder foutgevoelig

Als je gebruikt maakt van de online HRM-software, zijn alle processen vastgelegd. De kans op het maken van fouten wordt hierdoor automatisch kleiner. Er wordt namelijk altijd hetzelfde proces doorlopen. Medewerkers kunnen daarnaast zelf hun gegevens aanpassen en correct invullen. Het aantal fouten in het personeelsdossier zal hierdoor ook afnemen.

Eenvoudig aan te passen

In deze tijd is het belangrijk dat HRM snel kan schakelen. Als de economie bijvoorbeeld aantrekt, is er snel nieuw personeel nodig. Hierop moet gereageerd worden door de HR medewerkers door nieuw personeel aan te trekken en het inwerkproces te doorlopen. Flexibiliteit en schaalbaarheid van je e-HRM systeem is daarom hoognodig.

Wet- en regelgeving

Ben je helemaal op de hoogte van de nieuwe regels omtrent HRM-zaken? De wet- en regelgeving blijft veranderen. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe regels op het gebied van kinderopvang, zwangerschaps- en bevallingsverlof. Met het juiste e-HRM systeem hoef je de nieuwe wet-en regelgeving niet zelf op de voet te volgen. De laatste updates zijn hier verwerkt. Onnodige boetes zijn niet langer meer nodig.

Wat zijn de nadelen van e-HRM?

Automatisering

Dit begrip wordt vaak als voordeel gezien, maar kan juist ook als nadeel ervaren worden. Veel processen zijn bij een geautomatiseerd e-HRM systeem standaard ingesteld. Als je graag wilt afwijken van deze ‘standaard’, dan is een e-HRM misschien niet wat bij jouw onderneming past.

Afname van persoonlijk contact

Als (de meeste) HRM zaken via een online systeem lopen, is het logisch dat het contact met HRM-medewerkers zal verminderen. Wel zal er hierdoor meer tijd overblijven voor andere zaken waar HRM-medewerkers zich over moeten buigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *