10 tips om het meeste uit je email nieuwsbrieven te halen

Een nieuwsbrief sturen via de mail is een effectieve manier om in contact te komen met je doelgroep. Je kunt in je nieuwsbrief natuurlijk de laatste nieuwtjes zetten over je bedrijf. Maar email marketing biedt zoveel meer kansen.

Lees in deze blog waarom je nieuwsbrieven via de mail zou moeten versturen en lees onze 10 tips hoe je het meeste uit je email nieuwsbrieven kunt halen.

Waarom email nieuwsbrieven versturen?

Met email marketing kun je tegen lage kosten een groot effect creëren. Met ROI worden de opbrengsten tegen de investeringskosten afgezet. Dit is ook wel bekend als Return On Investment. Wanneer je nieuwsbrieven per email verstuurt en dit goed aanpakt, is dit één van de manieren om de hoogste ROI te behalen.

Om je op weg te helpen het beste uit je email marketing te halen, geven wij je de 10 belangrijkste tips.

10 tips om het meeste uit je email nieuwsbrieven te halen

Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten als je zelf aan de slag wilt gaan met email marketing. Met onze 10 tips geneer je meer traffic op je website.

1. Bepaal een duidelijk onderwerp

De eerste belangrijke stap is jezelf afvragen: wat wil je vertellen met je nieuwsbrief of wat wil je jouw doelgroep laten doen? Zorg dat er een duidelijke boodschap over wordt gebracht op de lezer van je nieuwsbrief. De kans is klein dat wanneer je zelf geen duidelijk doel voor ogen hebt, je lezer dit wel merkt.

Wil je binnen een nieuwsbrief meerdere boodschappen overbrengen? Zorg dan dat je begint met de belangrijkste. Vervolgens kun je elk onderwerp steeds meer afbakenen. Maak ook gebruik van visuele afbakening om je nieuwsbrief leesbaar te houden.

2. Geef relevante informatie

Je behaalt echt succes met je nieuwsbrief als je ervoor zorgt dat de doelgroep relevante informatie krijgt. Een nieuwsbrief is relevant als deze voldoet aan de behoeftes van jouw lezers op dat moment. Het is hierbij belangrijk om je te verplaatsen in de situatie van je lezer en zo te bepalen wat op dat moment de behoefte is. Is er een probleem dat je kunt oplossen met jouw product of dienst? Of kun je relevantie tips geven voor een aangeschaft product of dienst?

3. Segmenteer zo veel mogelijk

Hoe groter je doelgroep is, hoe groter de kans dat (een deel van) je doelgroep niet geïnteresseerd is in het onderwerp van je nieuwsbrief. Een nieuwsbrief hoeft dan ook niet naar iedereen verstuurd te worden. Zorg ervoor dat je jouw doelgroep zoveel mogelijk segmenteert. Kies bijvoorbeeld voor een doelgroep woonachtig in een bepaalde locatie, kies voor een leeftijd en geslacht of kijk naar de aankoopgeschiedenis van jouw doelgroep. Segmenteren van je doelgroep kan eenvoudig met nieuwsbrief mailprogramma’s. Zo ontvangen lezers informatie die past bij hun behoeften en dat is goed voor hun gevoel over jouw merk of organisatie.

4. Personaliseer

Hoe goed ken jij je klant en spreek je ze in het echte leven bij hun voornaam aan? Zorg ervoor dat je dit ook terug laat komen in je nieuwsbrief. Heb je bijvoorbeeld relevante informatie van je doelgroep zoals een geboortedatum? Stuur dan een mail op de datum van hun verjaardag, inclusief een persoonlijk cadeautje. Als je ervoor kiest om te personaliseren, zorg dan wel dat dit kloppend is. Een verjaardagsmail ontvangen terwijl je niet jarig bent, kan ongeïnteresseerd ogen.

5. Laat je huisstijl terugkomen

Op de website van jouw bedrijf maak je gebruik van een bepaalde uitstraling. Dit wordt de huisstijl genoemd. Zorg ervoor dat deze huisstijl ook terugkomt in je nieuwsbrief. Lezers herkennen op deze manier jouw bedrijf. Dit is een manier van vertrouwen opbouwen.

6. Maak gebruik van CTA’s

CTA staat voor Call to Action. Simpel gezegd zorgt een goede CTA ervoor dat je doelgroep in actie komt. Gebruik een duidelijke CTA in je nieuwsbrief, waarmee je het belangrijkste doel bereikt (zie tip 1 hierboven).

7. Gebruik een triggerende onderwerpregel

Een onderwerpregel is het eerste wat je lezer ziet. Of je lezer jouw nieuwsbrief gaat openen ja of nee, is afhankelijk van je onderwerpregel. Zorg ervoor dat je onderwerpregel de lezer triggert. Maak bijvoorbeeld gebruik van emoticons om visueel op te vallen.

8. Krijg inzicht in het gedrag van je lezer

Wanneer de beste tijd is om je nieuwsbrief te versturen, is afhankelijk van jouw doelgroep. Kom er bijvoorbeeld achter of je lezer met de trein reist en hoe laat. Vaak wordt op zo’n moment een mail gelezen. Of kom erachter wanneer je doelgroep klaar is met werk. Ook dit is een moment waarop mails vaak worden gelezen. Zorg er daarnaast voor dat je jouw lezer niet overspoelt met mails. Dit kan als vervelend worden ervaren of als spam worden gezien.

9. Gebruik inzichten om te optimaliseren

Deze tip is een aanvulling op tip 8. Maak gebruik van de inzichten die je hebt van je lezer. Analyseer, test en evalueer deze informatie. Zorg ervoor dat je continue jouw nieuwsberichten optimaliseert. Wat nu wel werkt, werkt misschien over een aantal weken juist weer niet.

10. Houd rekening met geldende privacyregels

Welke privacyregels er gelden, is afhankelijk per land. Zorg ervoor dat je je houdt aan de geldende privacyregels die gelden in het land waar je lezer zich bevindt. In Nederland zijn de regels omtrent privacyregels terug te vinden in de Algemene verordening gegevensbescherming, afgekort AVG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *