Waar moet je op letten als je jouw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel?

Veel ondernemers zien het inschrijven van hun onderneming bij de Kamer van Koophandel als een obstakel. Toch heeft het inschrijven van je onderneming bij de KvK vele voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een aantal voordeelregels van de belastingdienst. Dit kan tot wel duizenden euro’s schelen. In deze blog lees je wanneer je jouw onderneming moet inschrijven bij de KvK, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je het inschrijven regelt.

Inschrijven van jouw onderneming

Het inschrijven van je onderneming gebeurt bij twee instanties. Dit zijn de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. Wanneer de belastingdienst je ziet als ondernemer, is het aan te raden om je ook in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Schrijf je je in bij de KvK, dan word je automatisch ingeschreven bij de belastingdienst.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel doe je door inschrijfformulieren in te vullen. Het is belangrijk deze formulieren zo volledig mogelijk in te vullen. Maak vervolgens online een afspraak om je inschrijving te voltooien. Voor het maken van je online afspraak heb je een DigiD nodig.

Wanneer kun je jouw onderneming inschrijven?

Een week voor- of nadat jouw bedrijfsactiviteiten beginnen, registreer je je bedrijf. Bereid jezelf voor door thuis al de inschrijving in orde te maken. Hierna is een online afspraak nodig voor legitimatiecontrole en voor het afronden van je inschrijving. Na het doorlopen van deze stappen ontvang je een uniek KvK-nummer. Dit nummer heb je bijvoorbeeld nodig bij verschillende leveranciers.

Voordelen inschrijven KvK

Het inschrijven van jouw onderneming bij de Kamer van Koophandel brengt een aantal voordelen met zich mee. Welke dit zijn, lees je hieronder:

  • Klanten kunnen zien dat het om een “echte” onderneming gaat
  • Je ontvang je eigen, unieke KvK nummer. Dit wordt door verschillende leveranciers als eis gezien
  • Wanneer je meer investering dan opbrengsten hebt, kun je btw terugvragen bij de belastingdienst
  • Je kunt gratis of goedkoop deelnemen aan seminars
  • Er zijn een aantal belastingvoordelen waar je van kunt profiteren

Nadelen van inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Ook zijn er aantal nadelen aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Welke dit zijn, lees je hieronder:

  • Je bent verplicht om elk kwartaal een btw-aangifte te doen
  • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig vijftig euro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *