Tips om je voorraad up-to-date te houden

Bestellingen mislopen omdat je niet genoeg producten op voorraad hebt? Of beschik je over een sterk wisselende voorraad? Om je voorraad goed bij te houden, moet je hier voldoende tijd in investeren. Zo is het belangrijk om bijvoorbeeld je magazijn efficiënt in te delen. Houd je je voorraad niet goed bij? Dan kan dit zeker negatief zijn voor je inkomsten.

In deze blog lees je tips om je voorraad eenvoudig bij te houden.

Organiseren van je producten

Behoren bederfelijke producten tot je voorraad? Dan is het zaak dat deze zo snel mogelijk worden verkocht. Producten die niet kunnen bederven, gaan langer mee. Organiseer je voorraad op basis van de soorten producten en de houdbaarheid van je producten.

Leveranciersmanagement

Zorg voor een goede relatie tussen jou en je leveranciers. Een goede relatie kan ervoor zorgen dat je betere deals ontvangt. Kosten worden hierdoor lager en je winst stijgt wellicht. Ondanks dat je misschien altijd bestelt bij dezelfde leverancier, is het ook goed om een lijstje achter de hand te houden van andere leveranciers. Levert je vaste leverancier bepaalde producten niet? Dan kun je altijd terecht bij back-up leveranciers.

Overweeg daarnaast ook eens om een grotere hoeveelheid producten te bestellen. Vaak zijn de kosten voor verzending lager, als je een bulk bestelt.

Software voor het bijhouden van je voorraad

Gebruik maken van online voorraad software in de cloud, brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo ben je niet plaats afhankelijk, bespaar je tijd dankzij de software en is het systeem dat wordt gebruikt veilig en continu in ontwikkeling. Als je besluit om gebruik te maken van online software om je voorraad bij te houden, is het belangrijk dat je alles opneemt in het systeem. Ook bijvoorbeeld de seizoensproducten. Voorbeelden van voorraadbeheersystemen zijn Afas Software, Exact, Silvasoft of Snelstart.

Zodra je een keuze hebt gemaakt voor een bepaald online softwaresysteem, kun je gebruik maken van een gratis proefperiode. Gedurende deze periode kun je kijken of de gekozen software goed aansluit bij jouw wensen en eisen.

Automatiseren

Houd je al een langere tijd je voorraad bij? Dan beschik je waarschijnlijk over voldoende informatie om te bepalen welke producten wanneer besteld moeten worden en bij welke leverancier. Orders die periodiek terugkomen, kunnen worden geautomatiseerd. Dit kan alleen als je gebruik maakt van online software voor voorraadbeheer.

Hoe je orders automatiseert? Je geeft je voorraadsysteem de opdracht automatisch orders te versturen naar je leverancier. Hiervoor is het nodig dat je een aantal voorwaarden invoert. De rest van de voorraad kun je zelf controleren en bijbestellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *