Hoe kies je een passend factuurprogramma voor jouw onderneming?

Met een factuur stuur je jouw klant een rekening voor de geleverde goederen en diensten. Een factuur wordt gezien als de hoeksteen van jouw verkoopproces. Ook heb je hiermee direct een juridisch document dat als bindende overeenkomst wordt gezien. In een goede factuur staan je naam, adres, factuurnummer, factuurdatum en de datum waarop je goederen of diensten zijn geleverd.

Een goede factuur opstellen kost tijd. Zeker wanneer je meerdere klanten hebt, zal hier behoorlijk wat tijd aan verloren gaan. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een factuurprogramma om tijd te besparen.

In deze blog lees je hoe je passende factuur software kiest voor jouw onderneming.

Stap 1: Ontdek welke factuurprogramma’s er allemaal zijn

Er is een groot verschil tussen gratis software – zoals Google Spreadsheet – en betaalde factuur software. Heb je een kleine onderneming met een beknopt klantenbestand? Dan is een factuurprogramma vaak overbodig. Neemt je aantal facturen toe? Dan is betaalde factuur software een goede oplossing.

Het enige wat je bij betaalde factuurprogramma’s hoeft te doen, is gegevens invullen die bij de factuur horen. Ook voeg je gemakkelijk je eigen logo toe inclusief huisstijl om je factuur nog professioneler te maken. Deze handeling hoef je één keer uit te voeren. Hierna wordt dit automatisch toegevoegd aan je facturen.

Stap 2: Bepaal wat de factuur software toevoegt voor jouw onderneming

Bepaal wat je belangrijk vindt bij een factuur software. Met automatiseren van je facturen zul je merken dat je veel tijd bespaart. Je kunt bijvoorbeeld klanten hun factuur laten betalen met iDEAL of een andere boekhoudsoftware. Zoveel mogelijk automatiseren? De software kan de producten of diensten die je aanbiedt herkennen. De prijs inclusief btw wordt direct berekend. Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een vast template dat je zelf kunt personaliseren met je eigen logo of huisstijl.

Stap 3: Wat gaat de factuur software kosten?

De eisen en wensen die je als ondernemer hebt, bepalen de kosten voor de factuur software. Hierbij geldt: hoe meer eisen en wensen je hebt, hoe hoger de kosten zullen zijn. Factuur software die je kunt koppelen aan je boekhoud- of CRM-systeem is het duurst. Bepaal welke eisen en wensen jij belangrijk vindt en kies hier passende software bij. Overweeg sommige eisen en wensen te schrappen als de kosten voor bepaalde programma’s te hoog zijn. Het is vaak ook mogelijk om gebruik te maken van een proefperiode voordat je betaald gebruik gaat maken.

Wat is het ‘beste’ factuurprogramma?

De mogelijkheden voor een factuurprogramma zijn enorm. Het is dus niet voor niets dat het aanbod aan software voor facturatie enorm is. Voor elke ondernemer is er een passend programma te vinden. Het is wel zaak je hier goed in te verdiepen. Het is niet zo dat één programma altijd het beste is. Dit is namelijk afhankelijk van jouw eisen en wensen. Aan jou de (lastige) taak om het beste factuurprogramma te kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *