Alles over het doen van de omzetbelasting

Elke ondernemer moet omzetbelasting, ook wel bekend als btw-aangifte, doen. Je kunt ervoor kiezen om dit per maand, per kwartaal of per jaar te doen. Doe je de aangifte per maand of kwartaal? Dan moet dit uiterlijk worden ingediend op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of maand. Doe je per jaar de omzetbelasting? Dan is het verplicht om voor 1 april van het eerstvolgende jaar de btw-aangifte in te dienen.

In deze blog lees je alles over de betekenis en het doen van de omzetbelasting.

Wat is btw-aangifte?

Btw is een afkorting voor belasting over toegevoegde waarde. Als ondernemer ben je verplicht om btw te berekenen over de diensten en producten die je levert. De overheid heft vervolgens de btw op de diensten en producten die je hebt verkocht aan je klant. Kortom, je betaalt btw over je omzet aan de Belastingdienst. Het is handig om de btw die je ontvangt apart te zetten. Zo voorkom je dat je niet voldoende saldo hebt om de betaling te voltooien.

Wat zijn de gevolgen als je te laat btw-aangifte doet of betaalt?

Als je te laat bent met het doen van je belastingaangifte, kan je een boete ontvangen van de Belastingdienst. Dit kan een verzuim- of betaalboete zijn. De verschillen tussen deze twee boetes worden hieronder aan je toegelicht.

Verzuimboete

Als je zelf te laat je btw-aangifte hebt ingediend bij de Belastingdienst, krijg je een verzuimboete. Deze krijg je als je na 1 februari 00:00:00 uur de btw-aangifte in wilt dienen. Er zijn genoeg voorbeelden van ondernemers die net na dit tijdstip hun aangifte willen indienen en toch nog een boete krijgen. Als je niet op tijd verzoekt om een toezending van de aangifte, bedraagt de verzuimboete 2.757 euro. Doe je de aangifte niet op tijd voor de inkomstenbelasting, erfbelasting of schenkbelasting? Dan bedraagt de boete 385 euro. Indien je vaker verzuimt, kan het bedrag oplopen tot maar liefst 5.514 euro.

Betaalboete

Als je te laat je btw betaalt, kun je de betaalboete verwachten. In het ergste geval kan dit bedrag oplopen tot ruim vijfduizend euro. Hoe hoog de boete is die je ontvangt, hangt af van het te betalen btw-bedrag. De regel hiervoor is als volgt: je betaalt drie procent van het te laat betaalde bedrag. Hierbij geldt er een minimum van vijftig euro en een maximum van 5.278 euro.

In het geval van de betaalboete is de Belastingdienst minder streng. Je hebt als ondernemer nog een redmiddel om de boete niet te hoeven betalen. Dit is de coulancetermijn. Deze termijn duurt 7 dagen. Kortom, je hebt 7 dagen om het openstaande bedrag alsnog te betalen.

Houd je administratie bij met passende software

Je administratie bijhouden en btw-aangifte doen is en blijft voor veel ondernemers een ‘moetje’. Met administratie die up-to-date is, voorkom je hoge boetes zoals de verzuimboete en betaalboete. Is het bijhouden van je administratie echt niet jouw ding? Overweeg dan ondersteuning door middel van boekhoudsoftware. Hier tegenover staat een bepaald bedrag per maand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *