De drie belangrijkste trends voor de toekomst van boekhouder als beroep

De nieuwe technologieën, nieuwe regelgevingen en de huidige economische omstandigheden zorgen ervoor dat boekhouden sterk in beweging is. In deze blog lees je de drie belangrijkste trends op het gebied van boekhouding.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder houdt voor jou als ondernemer alle financiële transacties bij. Hierbij horen onder andere debiteurenbeheer, crediteurenbetalingen en het verwerken van belastingaangiftes. Voor het bijhouden van jouw financiële transacties wordt er gebruik gemaakt van een boekhoudsoftware.

Ook is het mogelijk om als ondernemer zelf je boekhouding te doen. Dit kan via Excel of met behulp van een online boekhoudsysteem. Met een online systeem kun je zelf je facturen en bonnen uploaden. Alle gegevens worden in dit systeem opgeslagen en beheerd. Voorbeelden van populaire boekhoudprogramma’s zijn e-Boekhouden, Fiscus.nl en Exact.

Trend #1: Big data

Vroeger moesten bedrijven belangrijke beslissingen nemen op basis van historische gegevens en hun gevoel. Tegenwoordig worden deze beslissingen genomen met een enorme hoeveelheid data, ook wel big data genoemd. Met big data wordt het verzamelen, verwerken en verbinden van een grote hoeveelheid gegevens bedoeld. Het nadeel van big data is dat je als burger niet precies weet wie er over jouw gegevens beschikt. Volgens het EU-hof is verandering in de regelgeving van big data essentieel.

Voor accountants betekent de opkomst van big data dat inzichten eenvoudiger kunnen worden gedeeld om bijvoorbeeld trends te kunnen identificeren en analyseren. Ook kunnen er beter voorspellingen worden gedaan over de toekomst en kunnen er onderbouwde strategieën worden ontwikkeld.

Trend #2: Gebruik maken van de cloud

Dankzij de cloud is het voor bedrijven mogelijk om altijd en overal gegevens op te slaan en in te zien. Werknemers en werkgevers kunnen op deze manier plaats- en tijdonafhankelijk te werk gaan. Veel accountants en boekhouders kunnen hierdoor altijd en overal hun boekhouding doen. Wij raden je dan ook aan gebruik te maken van de boekhoudprogramma’s die werken in de cloud.

Trend #3: Rol van de boekhouder

In het verleden waren boekhouders vooral bezig met de compliance-kant. Dit houdt in dat er vooral werd gekeken of de relevante wet- en regelgeving na werd geleefd. Met de komst van de huidige technologieën en met de veranderende behoefte van ondernemingen, focussen boekhouders zich op dit moment vooral op de strategische kant. Samen met een boekhouder of accountant wordt er op basis van beschikbare financiële gegevens een weloverwogen beslissing gemaakt over de toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *